Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Trabzon’da Kurban Bayramı’na az bir zaman kala, hayvan pazarındaki hareketlilik devam ediyor. Uzmanlar, kurban etinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi ve saklanması konusunda önerilerde bulunuyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, et tüketiminde aşırıya kaçmadan sebze ağırlıklı beslenmenin yanı sıra lifli gıdaların da tüketilmesini öneriyor.

‘KAVURMA SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLER İÇERECEK’

KTÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahı kahvaltılardaki kavurmanın sağlık açısından riskler taşıyabileceğine işaret ederek, “Kurban Bayramı’nda kahvaltı sofralarındaki kavurma sıklıkla tercih edilen bir yemek olabilir. Ancak kavurma yerine, ızgara veya fırında et tüketilmesi daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Kesilen kurban eti, 12-24 saat arasında buzdolabında dinlendirilmelidir. Kavurma yapacaksak, etin kendi yağıyla az miktarda tuz eklenerek kısık ateşte pişirilmesi yeterli olacaktır” dedi.

‘ÇOBAN VE MEVSİM SALATA’ TAVSİYESİ

Sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını belirten Çin, “Bulaş riskini azaltmak için et kesimlerinin ekmek ve sebze kesimi yapılan tahtalardan ayrı bir tahtada yapılması önemli bir adımdır. Sadece kurban etiyle kahvaltı yapılmamalı, sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Brokoli, karnabahar, salatalık ve domates gibi sebzelerden yapılan çoban salatası veya mevsim salatası tercih edilmelidir. Limonlu salata tüketmek demir emilimini artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, ayran ve kefir gibi probiyotik içerikli içecekler de tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

‘PİŞİRİRKEN HAYVANSAL YAĞ EKLENMEMELİ’

Çin, kurban etinin pişirilirken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Etin yüksek ateşte, mangalda yakın mesafeden pişirilmesi kanserojen bileşiklerin oluşmasına neden olabilir. Etin damlatılarak pişirilmesi gereklidir. Yanmış etlerden kaçınılmalı ve tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar eklenmemelidir. Karaciğer tüketilirken de dikkatli olunmalıdır. Ette beyaz lekeler varsa, tüketilmemelidir. Sağlıklı bir et, yağ oranı düşük, pembe ve parlak görünümlü olandır” diye konuştu.

‘TEK KULLANIMLIK ŞEKİLDE SAKLANMALIDIR’

Çin, buzluktan çıkarılan etlerin saklanması hakkında şu önerilerde bulundu:

“Et kesildikten sonra küçük parçalara bölünerek tek kullanımlık şekilde buzlukta saklanmalıdır. Saklama süresi en fazla 6 ay olmalıdır. Etin çözülmesi için dolaptan hemen sıcak suya ya da dışarıda beklemeye bırakılmamalıdır. Et, dolaptan bir gece önce çıkarılarak, mikrodalga veya buzdolabında çözülerek tüketilmeye hazır hale getirilmelidir. Fazla miktarda saklanan etten bir kısmı kesildikten sonra geri kalanı tekrar dolaba kaldırılmamalıdır. Bu tür alışkanlıklar besin değerini düşürür ve mikrobiyolojik üremeyi artırabilir. Et çözündürüldükten sonra mikrodalgada cam bir kapak veya başka bir tabakla kapatarak tüketilmelidir.”

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı.