Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi; AKP’li vekiller hatıra fotoğrafı çektirdi, muhalefet eleştirdi: Kanun tekliflerimiz reddedildi, bu kibirli anlayış Meclis’i zehirliyor

Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi; AKP’li vekiller hatıra fotoğrafı çektirdi, muhalefet eleştirdi: Kanun tekliflerimiz reddedildi, bu kibirli anlayış Meclis’i zehirliyor

Sakarya’daki orman yangının boyutu yolcu uçağından böyle görüntülendi

Sakarya’daki orman yangınının etkili olduğu alan, yolcu uçağının penceresinden görüntülendi. Uçaktan kaydedilen görüntüler, felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

Filenin Sultanları Polonya’da!

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2025 FIVB Finalleri için Polonya’ya giderek Japonya ile oynayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs’ta federasyon modeline dayanan BM parametreleriyle vakit kaybedemeyiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da düzenlenen “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmi Töreni”nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ta iki devletli çözüm vizyonunun arakasında olunduğunu belirterek, “Kıbrıs Türklerinin kaybedecek 60 yılı daha yok. Biz artık tüketilmiş federasyon modeline dayanan Birleşmiş Milletler parametreleriyle vakit kaybedemeyiz” dedi.

Erdoğan, KKTC’de ‘Saray’ sitemi: Barakada karşılanıyorduk

KKTC ziyaretinde konuşan Erdoğan, burada TOKİ tarafından inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Saray’ına değinerek eski idari binayı ‘baraka’ olarak niteledi.

Sivas’ta Yolcu Otobüsü Kaza Yaptı

İmranlı’da yolcu otobüsü dağın yamacına çarptı, ölü ve yaralılar var. Kurtarma çalışmaları sürüyor.