Mahfi Hoca açıkladı: Ekonomiyi düzeltmenin yolu buradan geçiyor!

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez’den Yapısal Reform İfadeleri

Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonominin yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Eğilmez’in yorumları ekonomi çevreleri tarafından yakından takip ediliyor.

Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekonomide yapısal reformların önemine dikkat çekti. İlk sıradaki yapısal reform olarak, güçler ayrımına dayalı demokratik yapının oluşturulması ve TBMM’nin tek yasa koyucu konumuna getirilmesi gerektiğini belirtti.

Bir kullanıcının “Sizce hangi sistem daha iyi, parlamenter mi yoksa başkanlık mı?” sorusuna Eğilmez, “Bizdeki başkanlık sistemi değil, tek yetkili sistem” yanıtını verdi.

Eğilmez’e göre ikinci sırada yer alması gereken yapısal reform ise hukukun tarafsızlığını ve üstünlüğünü sağlamak, kuralların herkes için eşit uygulanmasını temin etmek olmalıdır.

Eğilmez, kendi adını taşıyan web sitesinde “Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Ekonomi” başlıklı yazısında ekonomide iyileşme için önemli ipuçları veriyor.

Van Allen radyasyon kuşaklarına atıfta bulunarak, günümüz ekonomilerinde faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağı gibi koruyucu mekanizmalar bulunduğunu anlatan Eğilmez, faizlerin enflasyonun üzerinde belirlendiği dönemlerde insanların tasarrufa yöneldiğini ve bu durumun talebi düşürdüğünü açıkladı.

Eğilmez’e göre, faizler enflasyonun üzerinde tutularak enflasyonun artması engellenmelidir. Aksi takdirde, faizlerin enflasyonun gerisine düşmesi durumunda talebin artacağını ve talep yönlü enflasyonun hızlanacağını belirtiyor.

Faizlerin enflasyonun altında olması durumunda ise kurun yükseleceğini, tasarruf edenlerin dövize yatırım yapacağını ve yabancı yatırımcıların paralarını çıkaracağını ifade eden Eğilmez, bu durumun ithal girdi mallarının fiyatlarının yükselmesine ve dolayısıyla enflasyonun artmasına yol açacağını aktarıyor.

Eğilmez, risklerin artması durumunda ekonomik, sosyal ve siyasi belirsizliğin artacağını belirtiyor. Tüm bu sürecin maliyet artışına neden olacağını ve talep enflasyonu ile maliyet enflasyonunun birlikte ortaya çıkacağını vurguluyor.

Eğilmez’e göre, Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağının dengeli bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Bu mekanizmaların bozulması durumunda ekonomik zorlukların arttığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin doğru adımlarla ekonomik açmazlardan kurtulabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Ateşkes haberlerinin ardından Borsa uçuşa geçti

Jeopolitik risklerin artmasıyla düşüşe geçen Borsa İstanbul’da yükseliş ateşkes haberlerinin ardından yüzde 3’ü geçti.

Kanadalı hava yolu şirketi Toronto-İstanbul seferlerine 6 Aralık’ta başlayacak

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, Kanadalı hava yolu şirketi Air Transat’ın 6 Aralık’ta Toronto-İstanbul uçuşlarına başlayacağını bildirdi.

İran, Katar’daki ABD üslerine saldırdı; Brent petrol sert düştü

ABD’nin İran’a yönelik saldırıları sonrası yükselen Brent petrol fiyatı, İran’ın Katar’daki ABD üslerine yaptığı misillemeyle yüzde 5’lik kayıp yaşadı. Güne 77 doların üzerinde başlayan petrol, 20.45 itibarıyla 71 dolardan işlem görüyor.

74 bin lira maaş istiyorlar!

DYO Boya işçileri Gebze ve İzmir’deki grevlerini 33. gününde dürdürüyor. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç alamayınca greve çıkan işçiler aylık brüt maaşlarının 74 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. DYO Boya’da örgütlü sendika Petrol …

Demir cevheri fiyatları haftanın zirvesinde

Dalian Emtia Borsası’nda (DCE) Eylül ayı demir cevheri kontratı, sabah işlemlerini %0,5 artışla 706 yuan/ton (98,22 dolar) seviyesinde tamamladı. Seansın erken saatlerinde fiyatlar 709,5 yuan/tona yükselerek 13 Haziran’dan bu yana en yüksek …

Orta Doğu’daki gerilim piyasaları vurdu: Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı

Orta Doğu’da artan gerilim tüm dünyada risk algısının yükselmesinde etkili olurken, ABD’nin İran’a doğrudan askeri müdahalesinin ardından, küresel piyasalar haftaya karışık bir seyirle başladı.