DEM Parti’den ‘İstanbul’daki yoksulluk’ ile ilgili araştırma önergesi

İstanbul Milletvekili Çiçek, TBMM’ye Yoksulluk ve Hayat Pahalılığı Araştırması Önerdi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, İstanbul’daki derinleşen yoksulluk, hayat pahalılığı ve gelir adaletsizliğinin incelenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu. Çiçek, şehrin farklı mahallelerinde yaşayan emekçilerin günlük hayatta karşılaştığı zorlukları vurgulayarak, “İstanbul’un gündelik yaşamında artan zorluklar, birçok ailenin aynı evde yaşaması gibi durumlarla net bir şekilde ortaya çıkmaktadır” dedi.

Cengiz Çiçek, önergenin gerekçesinde, Türkiye’deki ekonomik sorunların sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi ve toplumsal bir mesele olduğunu belirtti. Siyasi iktidarın popülizmi tercih etmesinin ve sermayeyi öncelemesinin ise krizin faturasını emekçilere kesmeye neden olduğunu dile getirdi.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin Nisan 2025 raporuna göre, dört kişilik bir memur ailesi için açlık sınırı 34 bin 200 TL, yoksulluk sınırı ise 83 bin 434 TL olarak belirlenmiştir. Çiçek, bu verilerle milyonlarca insanın yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası’nın Mart 2025 verilerine göre, şehirde enflasyonun önceki aya göre %3,79 arttığı ve yıllık bazda %46,23 yükseldiği belirtilmiştir. Bu durumun birçok aileyi temel ihtiyaçlarını karşılamaktan alı koyduğunu aktaran Çiçek, barınma krizine de dikkat çekti.

Türkiye Kiralarda OECD Ülkeleri Arasında İlk Sırada

Ek olarak, Çiçek, OECD’nin 2024 verilerine göre Türkiye’nin kira artışında yıllık bazda %66 ile 38 ülke arasında birinci sırada olduğunu aktardı. 3 yıllık dönemde ise bu artışın %409’a ulaştığını belirtti.

Çiçek, İstanbul’da ortalama bir konutun kirasının 26 bin 500 TL’ye yükseldiğini ancak net asgari ücretin 22 bin 104 TL olduğunu dile getirerek, bu durumun barınma hakkını zorlaştırdığını ve gelir adaletsizliğini derinleştirdiğini söyledi.

İstanbul’da yaşanan bu ekonomik sorunlara dikkat çeken Çiçek, insan onurunu esas alan politikalar geliştirilmesi çağrısında bulunarak, şehirdeki emekçilerin yaşam mücadelesini ön plana çıkardı. Çiçek, “İstanbul’da yaşanan hayat pahalılığı, barınma krizi ve yoksullaşmanın nedenlerinin tespit edilmesi ve insan onurunu koruyan sosyal politikaların hayata geçirilmesi için Meclis Araştırması Komisyonu kurulması zorunludur” şeklinde konuştu.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki göçmen sayısını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her sene milyonlarca insanın terör ve yoksulluk nedeniyle doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Göçün nedeninin Batılı ülkeler olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye’de toplam 4 milyon 33 bin göçmen bulunduğunu açıkladı.

BUDO’nun 8 seferi iptal

İstanbul ile Bursa arasında işletilen deniz otobüslerinin bugünkü 8 seferi, olumsuz hava koşulları nedeniyle yapılamayacak.

Kocaeli’nde Güzel Kızlar

Kocaeli’nin gözde ilçesi İzmit, sanayi ve eğitim alanındaki gelişmelerinin yanı sıra, sosyal yaşamda da kendine özgü bir dinamizm sergiliyor. Son yıllarda, özellikle bireysel özgürlüklerin önem kazandığı bu…

İran’da limanda patlama: 40 ölü

İran’ın güneyindeki Şehid Recai Şehr limanında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada 40 kişi hayatını kaybetti. ABD basını, patlamanın kaynağını yazdı, Rusya uçak desteği gönderiyor. Ülkede 1 gün ulusal yas ilan edildi.

Tamirat için usta çağırdı, hayatının şokunu yaşadı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde sıhhi tesisat tamiratı için bir eve giden usta, aniden rahatsızlandı ve hayatını kaybetti.

BBP Genel Başkanı Destici: 6.2 Allah’ın bir lütfudur, uyarıdır hepimize

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul’da Silivri açıklarında meydana gelen depreme ilişkin “Allah’ın bir lütfudur bu 6,2. Onun için bu bize bir uyarıdır, hepimize” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir