Almanya’da iflaslar 20 yılın zirvesini gördü!

Almanya’da İflas Trendleri: Şirketler Zor Günlerden Geçiyor

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IWH), Almanya’da haziran ayındaki şirket iflas trendlerine dair önemli bir rapor yayımladı. Rapor, Almanya’da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvurularının önceki yıla göre %23 artarak 1420’ye yükseldiğini ortaya koydu.

2016-2019 yılları arasındaki haziran aylarının ortalamasına göre bu sayının %50 daha fazla olduğu belirtilirken, 2025’in ikinci çeyreğinde toplam 4.524 şirketin iflas ettiği ve yaklaşık 45 bin kişinin bu durumdan etkilendiği kaydedildi. Nisan-haziran dönemindeki iflas sayısının ise önceki yıla göre %7 arttığı görüldü.

İflas raporunda, “Bu dönemdeki iflas sayısı 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı ve hatta 2009’daki ekonomik krizden sonra yaşananlardan daha kötüydü.” ifadelerine yer verildi.

IWH İflas Araştırmaları Bölümü Başkanı Steffen Müller, yüksek iflas rakamlarının sadece mevcut makroekonomik sorunlardan kaynaklanmadığını belirterek, uzun yıllar boyunca düşük faiz oranlarının iflasları engellediğini ve Kovid-19 pandemisi sırasında hükümet desteklerinin piyasada zayıf şirketlerin bile kalmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Müller, faiz oranlarındaki artış ve hükümet desteklerinin azalmasının 2022’nin ortalarından itibaren iflaslarda artışa neden olduğunu söyleyerek, bu durumu sürdürülebilir şirketler için piyasa konsolidasyonu ve yapısal düzenlemeler için bir fırsat olarak görmek gerektiğini belirtti.

Alman Ekonomisi Güçlü Büyüme Kaydediyor Ancak Zorlu İklim Devam Ediyor

Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden güçlü bir şekilde %0,4 büyürken, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük anlaşmazlığının şirketler ve tüketiciler arasında belirsizliğe yol açtığı bildirildi.

Tarife savaşları ve Trump’ın açıklamalarının küresel ticareti olumsuz etkilediğine dikkat çekilirken, analistler, Trump’ın gümrük politikasını Alman ekonomisi için “özel bir risk” olarak görmekteler.

Diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla imalata dayalı olan Alman ekonomisinin, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılgan bir konumda olduğu belirtiliyor. 2024’te ekonominin %0,2 daraldığı ve Çin ile rekabetin, yapısal sorunların ekonomiyi olumsuz etkilediği rapor ediliyor.

Hükümetin küresel ticaret gerginliklerinin etkisiyle büyüme beklentisini sıfıra indirmesi, Almanya’nın ekonomik geleceği hakkında endişeleri arttırırken, Alman şirketleri için zorlu bir dönem yaşanmaya devam ediyor.

Related Posts

İflaslar patladı: Şirketler bir bir kapanıyor

2024 Küresel İflas Raporu, dünyada şirket iflaslarının alarm verici seviyelere ulaştığını gösterdi. Türkiye, iflas artışında ilk sıralarda yer aldı. Konkordato başvuruları patladı, sanayide çöküş sinyalleri geldi.

Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Dünya krizde… Kapitalizmin son yıllarda girdiği kriz her alanda kendini gösteriyor. Dünya ekonomisinde de şirket iflasları pandemi sonrası dönemde ciddi artış gösterdi. 47 ülkeyi kapsayan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu, küresel iflas …

Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, yılın ilk yarısında dünyanın önemli merkez bankalarından bazıları parasal gevşemelerini hızlandırdı.

TCMB anketi: Üçüncü çeyrekte fonlama koşullarında gevşeme bekleniyor

TCMB anketi: Üçüncü çeyrekte fonlama koşullarında gevşeme bekleniyor

Bankada parası olanları etkileyecek! Mevduat faizlerinde yüksek kazanç dönemi bitiyor

Haziran enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla birlikte gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. Bankalar faiz indirimi beklentisiyle mevduat oranlarını düşürmeye başladı. Yüzde 50 seviyesindeki yüksek kazanç dönemi sona eriyor. 1 milyon TL’nin getirisi ne kadar oldu, hangi banka ne kadar faiz veriyor?

İşitme engelli genç kız, deneysel gen tedavisi sayesinde tekrar duymaya başladı

Gen tedavisi üzerinde yapılan yeni çalışmalar, genetik işitme kaybı yaşayan ergen ve yetişkinler için umut oldu. Duyma kaybı olan birçok hastada önemli derecede ilerleme sağlandı.