Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Görme Kaybına Neden Olan Retina Damar Tıkanıklıkları Hakkında Uzmanından Uyarı

Göz Hastalıkları alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının sessizce ilerleyerek körlüğe kadar gidebileceğini vurguladı. Gözün en önemli bölümü olan retina, kan akışını sağlayan damarlar aracılığıyla beslenir. Bu damarlardan birinde meydana gelen tıkanıklık ise özellikle ileri yaşlarda ciddi görme sorunlarına yol açabilir.

Ani şekilde gelişen ve ağrısız görme kaybı, retina damar tıkanıklığının bir belirtisi olabilir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, “Atar damar tıkanıklıkları nadir görülse de sonuçları daha ciddi olabilirken, toplardamar tıkanıklıkları daha sık görülmektedir. Her ikisi de ciddi görme sorunlarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

“Sağlıklı Retina, Sağlıklı Görme Demektir”

Prof. Dr. Yenerel, retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıkların doğrudan görme yeteneğini etkilediğini belirterek, “Atar damar tıkanıklıkları nadir görülse de daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Toplardamar tıkanıklıkları ise daha sık görülmektedir ve ciddi görme sorunlarına neden olabilir. Göz damar tıkanıklıklarının en yaygın nedenleri ise ilerleyen yaş, hipertansiyon, diyabet ve damar sertliğidir. Genç yaşlardaki vakalarda ise pıhtılaşma bozuklukları mutlaka araştırılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Tıkanıklığın Yeri, Görme Kaybının Şiddetini Belirler”

Prof. Dr. Yenerel, görme kaybının tıkanıklığın yerine bağlı olarak değişebileceğine dikkat çekerek, “Damar kökünde meydana gelen tıkanıklıklar daha ciddi sonuçlara yol açarken, dal tıkanıklıklarında hastada başlangıçta belirgin bir semptom görülmeyebilir. Ancak ilerleyen süreçte göz içi kanamalar gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir” dedi.

“Tanıda OCT ve Anjiyo Önemli Rol Oynar”

Tanı sürecinde göz muayenesinin yanı sıra ileri görüntüleme tekniklerinden de faydalandıklarını belirten Prof. Dr. Yenerel, “OCT ve göz anjiyosu sayesinde tıkanıklığın yeri ve etkileri net olarak görülebilmektedir. Böylece uygun tedavi planı oluşturulabilmektedir. Göz damar tıkanıklığında tedavi genellikle göz içi enjeksiyonları ile gerçekleştirilmektedir. Hastaların tedavi sürecinde sabırlı olmaları büyük önem taşımaktadır. Enjeksiyonlar birkaç kez tekrarlanabilir. Bazı durumlarda ise lazer tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir” açıklamasında bulundu. (DHA)

Related Posts

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.