Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Trabzon’da Kurban Bayramı Hazırlıkları Devam Ediyor

Trabzon’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hayvan pazarlarında hareketlilik devam ediyor. Ancak et tüketimi ve saklanması konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenmede aşırıya kaçmamaya dikkat çekiyor. Kırmızı et tüketiminin yanı sıra sebze ağırlıklı ve lifli gıdaların da tüketilmesi öneriliyor.

‘Kavurma Sağlık Açısından Risk Taşıyor’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahları klasikleşen kavurmanın sağlık açısından riskli olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Çin, kavurmanın yerine ızgara, haşlama ve fırında et tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca kurban etinin dinlendirilmesi ve pişirilmesi konusunda da önerilerde bulunuyor.

‘Çoban ve Mevsim Salata Önerisi’

Et tüketiminin yanında sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Çin, özellikle kesim işlemlerinde hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyor. Sebzelerle hazırlanan çoban salatası veya mevsim salatasının tüketilmesini öneriyor.

Ayrıca, demir emilimini artırmak için limonlu salata, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘Pişirirken Hayvansal Yağ Eklenmemeli’

Doç. Dr. Çin, etin pişirilmesi sırasında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Yüksek ateşte ve yakın mesafeden pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğine dikkat çekiyor. Etin yağının damlatılarak pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, etin sakatatları tüketilirken de dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Çin, etin saklanması konusunda da önemli bilgiler veriyor.

‘Tek Kullanımlık Şekilde Saklanmalıdır’

Etin küçük parçalar halinde kıyma veya kavurma yapılarak tek kullanımlık şekilde saklanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Çin, etin saklama süresinin maksimum 6 ay olması gerektiğini vurguluyor.

Dolaptan çıkarılan etin doğru şekilde çözdürülmesi, mikrobiyolojik üremeyi önlemek adına önem taşıyor. Kullanımı fazla olan etin bir kısmının kesilip geri kalanın tekrar saklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı.